Превод текста са сајта Arms Watch о трговини оружјем Бранка Стефановића

Текст Dilyana Gaytandzhieva

ПРОНАЂЕНИ ПАСОШИ ТРГОВАЦА ОРУЖЈЕМ ОТКРИЛИ КО СНАБДЕВА ТЕРОРИСТЕ У ЈЕМЕНУ: ДОСИЈЕ СРБИЈА

Пратећи траг оружја у поседу Исламске државе, назад ка САД, Саудијској Арабији и оцу заменика премијера Србије

Скенирани пасош америчког приватног уговарача који је транспортовао 20 000 комада 122-милиметарских ракета Град из
Србије у Саудијску Арабију (извор: документи процурели из српске фабрике оружја Крушик)

Процурели документи, укључујући пасоше трговаца оружјем и државних службеника из САД, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата по први пут разоткривају међународну испоруке оружја за ратнике у Јемену, укључујући и терористе Исламске државе. Недавно сам, преко анонимног извора, дошла у посед запањујућих докумената из српске фабрике оружја у државном власништву по имену Крушик, укључујући е-маилове, интерне белешке, уговоре, фотографије, распореде пошиљки и спискове за паковање са серијским бројевима оружја и именима њихових купаца. Међу откривеним документима дошла сам и до скенираних пасоша трговаца оружјем и државних

службеника из САД, Саудијске Арабије и Уједињиених Арапских Емирата. Они су посећивали српску фабрику да би набавили оружје (минобацачке гранате и ракете) за власти САД, Министарство одбране Саудијске Арабије и војску Уједињених Арапских Емирата. Нешто од овог оружја, међутим, завршило је у рукама терориста у Јемену.

УЛАЗАК У ТРАГ СНАБДЕВАЧИМА ОРУЖЈЕМ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ У ЈЕМЕНУ

Минобацачке гранате произведене у фабрици Крушик у власништву државе Србије могу се често видети у рукама терориста из Исламске државе у њиховим пропагандним спотовима у Јемену.

Оружје из Србије у Исламској држави Јемена

Пратила сам две издвојене серије минобацачких граната из Србије чија обележја су била јасно видљива. Користила сам документе који су до мене доспели из фабрике наменске индустрије Крушик да бих открила ко је оригинално наручио и купио ове серије наоружања.

На овој замрзнутој слици издвојеној из видео снимка Исламске државе Јемена могу се видети минобацачке гранате од 84мм
М74 серија 04/18 из фабрике оружја Крушик у пару са минобацачким ракетама из Босне и Херцеговине.

Слова КВ упућују на закључак да су ове минобацачке гранате произведене у српској фабрици Крушик (К значи Крушик, а В значи Ваљево, град у коме се поменута фабрика налази). Пратећи бројеви 04/18 значе да су минобацачке гранате серије 04, произведене 2018.

Списак за пошиљку садржи 10 500 комада М74 ХЕ минобацачких граната КВ серије 04/18. Пошиљалац је фирма из Србије
Југоимпорт СДПР, а прималац пошиљке је америчка компанија Alliant Techsystems LLC.

Према документима, такве 82-милиметарске М74 ХЕ минобацачке гранате серије 04/18 које се појављују у споту јеменске Исламске државе куповане су од стране фирме Alliant Techsystems LLC,

(подружнице компаније ATK Orbital), у име Владе Сједињених Америчких Држава. Као крајњи корисник назначена је Војска Авганистана. Међутим, оружја ове конкретне серије долазе у посед исламских терориста у Јемену.

Ова фотографија коју је објавила 8. августа 2019. телевизија Исламске државе у Јемену показује 81-милиметарске
минобацачке гранате српске производње типа М72 ХЕ КВ серије 01/18, а начињена је у Зааџ подручју Куевха, Бајда,
Јемен. Ознака на ракетама је серије 01, произведене 2018 у Србији, у фабрици Крушик.

Ове 81-милиметарске минобацачке гранате М72 ХЕ КВ серије 01/18 су биле откупљене од стране Министарства одбране Саудијске Арабије, према документима произвођача, компаније Крушик. Извозник је била приватна компанија из Србије по имену ГИМ, коју заступа отац министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића – Бранко Стефановић. Поред тога што је министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић је и заменик председника Владе Србије.

Од 1. јуна 2018. Крушик је произвео укупно 11 800 комада 81-милиметарских М72 ХЕ минобацачких граната серије 01/18,
онаквих какве се виде на сликама Исламске државе у Јемену. Извозник је била српска компанија ГИМ.
Укупно 15 000 комада 81-милиметарских М72 ХЕ минобацачких граната које је ГИМ откупио од Крушика извезене су у
Саудијску Арабију 2018.

Компанија ГИМ потписала је четири уговора са Саудијском Арабијом за испоруку 517 000 комада минобацачких граната из Крушика (један уговор 2016. и три уговора 2018.). Извозник из Србије био је ГИМ, а увозник за Саудијску Арабију биле су две приватне компаније: Ринад Ал Џазира из Саудијске Арабије и Larkmont Holdings LTD, офшор компанија регистрована на Британским Девичанским Острвима. Крајњи корисник било је Министарство одбране Саудијске Арабије.

Влада Саудијске Арабије је прогласила да ће се оружјем које је од фирме ГИМ откупила компанија Ринад Ал Џазира користити
Министарство одбране Саудијске Арабије и да неће бивати поново увожено без сагласности Владе Републике Србије. Па ипак,
исте 81-милиметарске ХЕ минобацачке ракете појављују се на сликама Исламске државе у Јемену.

Отац заменика премијера Србије Бранко Стефановић посредовао је у продаји оружја Саудијској Арабији.

У допису фирме ГИМ послатом 27. априла 2017. Крушику наводе се имена три представника фирме ГИМ и имена троје запослених у фирми Раниад Ал Џазира који су посећивали фабрику оружја зарад прегледа и прихвата нарученог оружја. Међу представницима ГИМ нашао се и Бранко Стефановић. Троје поменутих

саудијских изасланика били су Мухамад Абдулкарим Алхасан (Саудијац), Чади Чарани (Либанац са канадским пасошем) и Зеид Хадар Абдел Рахман Мади (Јорданац). Њихови пасоши се налазе придодати допису у којем је ГИМ тражио дозволу за приступ војном објекту, фабрици Крушик.

ОФШОР ДОГОВОР

ГИМ је исто тако препродао српско наоружање произведено у Крушику Министарству одбране Саудијске Арабије преко офшор компаније регистроване на Британским Девичанским Острвима, по имену Larkmont Holdings LTD, што се може видети из процурелих е-маилова ГИМ-а слатих Крушику.

Нема информација о власнику компаније Larkmont Holdings LTD са Девичанских Острва. Међутим, индиректни докази сугеришу да је у питању саудијско власништво. Према Кипарском Трговачком

Регистру, власник деоница у офшор компанији је локална копанија Milvards Limited, уз Јусефа Алотаибија, држављанина Саудијске Арабије. Ова компанија пружа услуге обезбеђења, опште трговине и друго.

КОРУПЦИЈА

ГИМ је купио оружје од српске комшаније Крушик у државном власништву по много нижој цени од осталих Крушикових купаца, те се поставља питање да ли је ова компанија у државном власништву оштећена оваквим договорима. Интерна документа откирвају да, не само што је оружје завршило у Исламској држави у Јемену, него га је ГИМ (компанија коју заступа отац заменика премијера Србије) купио по цени много нижој од оне коју је Крушик оригинално нудио.

Посебан попуст

Крушик је, у почетку, понудио оружје ГИМ-у по цени која му је гарантовала профит. Ипак, у коначном уговору, цена је смањена тако да је гарантовала профит приватној компанији ГИМ. Осим тога, цена коју ГИМ плаћа за једну минобацачку гранату је знатно нижа у односу на цену истог артикла коју плаћа државна компанија Југоимпорт СДПР, на пример. Према процурелим документима, компанија Крушик у државном власништву је оштећена за стотине хиљада долара у корист приватне компаније ГИМ.

Поређење између цене по комаду, за коју је Крушик продавао минобацачке мине приватној компанији ГИМ и компанији у
државном власништву Југоимпорт СДПР. Приватна компанија има посебне привилегије, и купује државно оружје по нижим
ценама.

ДИПЛОМАТСКЕ БОРБЕ УЗ ОРУЖЈЕ

Оружје су извозили из ГИМ-а у Саудијску Арабију директно летовима Silk Way Airlines-а, или морем из луке Бургас у Бугарској до Џеде у Саудијској Арабији.

Дипломатски летови “Силквеја”

Silk Way Airlines, авио компанија коју је саудијско Министарство одбране купило да би транспортовало српско оружје дипломатским летовима је Азербејџанска компанија којом управља држава.

Дипломатске белешке до којих сам дошла 2017. откриле су да је компанија Silk Way Airlines обавила 350 дипломатских летова са оружјем за терористе у Сирији, Авганистану, Јемену и Африци. Летове су закупили Пентагон, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати. Дипломатски летови не пролазе кроз инспекције и не плаћају авионске рачуне. Пентагон је закупио исту ову компанију, Silk Way Airlines, да би транспортовао минобацачке гранате из Србије у Авганистан 8. маја 2018. године.

Такво оружје из исте серије као оно транспортовано у Авганистан појавило се недавно у видеу Исламске државе у Јемену. 10. марта 2019. ГИМ је извезао српско оружје из луке Бургас у Бугарској у Џеду у Саудијској Арабији, бродом Bow Diamond пловећи под заставом Гибралтара.

Теретни брод Bow Diamond – Бургас – Џеда (10. март – 21. март 2019.)

28. јуна 2019. Швајцарски теретни брод Thorco Basilisk испловио је из луке Бургас у Бугарској у Џеду у Саудијској Арабији, и пренео 21 контејнер са 43 000 комада српских минобацачких граната.

Теретни брод Тхорцо Басилиск – Бургас – Џеда (28. јун – 6. јул 2019.)
Оружје за Хафтар у Либији или Јемену из државе чланице ЕУ? Бугарска трговина оружјем је
у пуном замаху и наставља да расте: теретни брод Thorco Basilisk под швајцарском
заставом прелази Босфор према Медитерану и преноси наоружање из Бургаса у Порт Саид у
Либији или у неку од саудијских лука, ако је товар намењен Јемену.
pic.twitter.com/aUiLW4UBOI
— Yörük Işık (@YorukIsik) June 30, 2019

ПРИВАТНИ УГОВАРАЧИ

Документа откривају да је саудијско Министарство одбране ангажовало приватне добављаче из САД и Уједињених Арапских Емирата (сви су амерички држављани), да купе и транспортују српско оружје. Такве приватне уговараче често користе тајне службе да би прикрили операције које укључују илегалне активности у иностранству. Према процурелим документима, приватни набављачи из САД и УАЕ су имали задатак да испоруче 20 000 комада ракета Град из Србије у Саудијску Арабију током 2017., 2018. и 2019. Крајњи корисник није назначен у уговору. Поред тога, саудијска војска не користи такве ракете. 2016. српска компанија Крупник је потписала уговор од 69.72 миллион долара са произвођачем оружја Крушик за испоруку 20 000 комада ракета Град од 122 мм у Саудијску Арабију.

Уговори између Крушика и Крупника

Крупник и Крушик су потписали још три уговора за испоруку 9 000 комада од 120 мм М87П2, ИЛЛ минобацачких граната, 7600 комада од 82 мм М74П1 (бели фосфор) минобацачких граната и 85 000 комада од 82 мм М74 ХЕ минобацачких граната у Саудијску Арабију.

Приватни добављачи нису споменути ни у једном од докумената о тим пословима. Међутим, процурела писма извозника Крупника произвођачу Крушику откривају да су приватни добављачи преузели ове ракете и минобацачке гранате (укључујући и бели фосфор). Пасоши који су уочени откривају идентитете људи који су у томе учествовали. Тачна улога ових приватних добављача није прецизирана ни у једном од ових докумената. Њихове националности (САД, Бугарска, Румунија), међутим, откривају заједничку међународну операцију. 17. априла 2017. представници српског извозника Крупник су заједно са делегацијом коју је чинило девет странаца: два Саудијца из Министарства одбране Саудијске Арабије, два Американца из Хептагон Глобал Традеинг-а, из Уједињених Арапских Емирата, један Американац из Армyтранс Лтд., САД, један Американац из Традеwиндс Логистицс Гроуп, САД, један Бугарин и два Румуна, такође из Традеwиндс Логистицс Гроуп-а, из САД, дошли су у фабрику оружја ради коначног прегледа нарученог оружја. Пол МекКион Милер Еванс, амерички држављанин који је 2017. посетио Крушик као представник Армитранса, да би прегледао оружје које су купили Саудијци, током своје друге посете 2018. године био је на списку наведен као менаџер пројекта у Heptagon Global
Tradeing-a , УАЕ.

Приватни добављачи нису споменути ни у једном од докумената о тим пословима. Међутим, процурела писма извозника Крупника произвођачу Крушику откривају да су приватни добављачи преузели ове ракете и минобацачке гранате (укључујући и бели фосфор). Пасоши који су уочени откривају идентитете људи који су у томе учествовали. Тачна улога ових приватних добављача није прецизирана ни у једном од ових докумената. Њихове националности (САД, Бугарска, Румунија), међутим, откривају заједничку међународну операцију. 17. априла 2017. представници српског извозника Крупник су заједно са делегацијом коју је чинило девет странаца: два Саудијца из Министарства одбране Саудијске Арабије, два Американца из Heptagon Global Trade, из Уједињених Арапских Емирата, један Американац из Armytrans Ltd. САД, један Американац из Tradewinds Logistics Group, САД, један Бугарин и два Румуна, такође из Tradewinds Logistic Group, из САД, дошли су у фабрику оружја ради коначног прегледа нарученог оружја.

и 11. децембра 2018. исти странци су поново посетили Крушик да би преузели остатак нарученог оружја,
заједно са саудијским службеницима из Министарства одбране Саудијске Арабије.

Процурели пасоши саудијских чиновника и приватних добављача који су посетили Крушик 2018.

Пол МекКион Милер Еванс, амерички држављанин који је 2017. посетио Крушик као представник Armytrans Ltd, да би прегледао оружје које су купили Саудијци, током своје друге посете 2018. године био је на списку наведен као менаџер пројекта у Heptagon Global Trade, УАЕ.

Пол МекКион Милер Еванс
Држављанин САД посетио је Крушик као представник Armytrans-a, САД 2017. године.
Годину дана касније био је на списку као менаџер пројекта Heptagon Global Trading , УАЕ

Још један држављанин САД, Хелмут Г. Мертинс, који је посетио Крушик у својству директора Heptagon Global Trading-а, УАЕ, изгледа да је био укључен у послове на Балкану бар 10 година. На фотографији објављеној на фејсбуку позира уз авион Silk Way Airlines-а на аеродрому Пловдив Аирпорт у Бугарској.

Armytrans САД, Heptagon Global Trading УАЕ и Tradewinds Logistics САД, компаније чији суслужбеници посетили Крушик да би прегледали и примили оружје које су наручили Саудијци, нису уговорне стране са српском фабриком оружја. Ипак, ове команије су прихватиле и транспортовале оружје из Србије. Заједнички елемент су њихови службеници Американци.

Осим тога, Heptagon Global Trading и Tradewinds Logistics су дирекно повезани са САД. Heptagon Global Trading, УАЕ, има подружницу у Тексасу, САД, у којој је директор Џастин Харгоув. Исто име је наведено као име председавајућег подружнице Tradewinds Logistics на Флориди. Обе компаније – Heptagon

Global Trading и Tradewinds Logistics, налазе се на истој адреси – 10687 Gaskins Way, Suite 105, Manassas 20109 VA, United States (погледај документацију испод). Међутим, нема јавних досијеа о њиховим власницима. Tradewinds Logistics је регистрована као офшор компанија у Делаверу, САД. Према вебсајту компаније, Tradewinds Logistics обезбеђује сигуран транспорт, сигурну копнену пратњу и већина запослених има приступ поверљивим информацијама у САД, што значи да раде за америчку владу.

Ова компанија управља ланцем набавке Министарства одбране у Саудијској Арабији, и тражи вишег менаџера ради запослења у области Персијског залива.

Према откривеним документима, амерички уговарачи су транспортовали 11 000 комада српских Град ракета 2017. и 2018. године и 9 000 комада Град ракета 2019. године. Оружје је камионима извезено из Србије и превезено до луке Бургас у Бугарској, одакле су даље извезени преко мора до Џеде у Саудијској Арабији.

Ракете Гром које је купила Саудијска Арабија
Ракете Гром од 122мм спремне за извоз у Сауди Арабију.

2,000 комада оф српских Град ракета из Крушика испоручено је из Бургаса у Џеду 16. јула 2019. на великом теретњаку Јорк који плови под заставом Антигве Барбуде.

Саудијска Арабија је набавила укупно 1 286 462 комада муниције из српске фабрике оружја Крушик од 2017. године. Ови послови су само мали део тајне интернационалне мреже за испоруку оружја ради наоружавања бораца на Блиском Истоку. Објавила сам документа и доказе који повезују ове послове директно са терористима Исламске државе у Јемену. Исто тако сам објавила имена и пасоше трговаца оружја и државаних

званичника из САД и Саудијске Арабије сматрајући да би требало да буду подвргнути истрази и да би они који наоружавају терористе морали бити позвани на одговорност.

Уколико имате било какве информације о овим људима, или другим незаконитим пословањима са оружјем, молим вас контактирајте мејлове: info@armswatch.com dilyana@armswatch.com због спречавања наоружавања терориста, као и због спасавања живота.

1 Comments

Postavi komentar