О Чуварима и чуваркама ватре

Бујица Априлског протеста снажно нас је повукла, више пута окренула, и напослетку, како је ослабила, избацила на непознату обалу. Попут бродоломника окупили смо се око ватре, која ће постати симбол наше борбе. Борбе која у опустошеној Србији значи ону за живот. Цела та авантура, нас људи већином средњег и старијег доба, променила нас је. После двеста дана свакодневног протеста, он је постао наш живот. Парола 24/7/365 против диктатуре, коју смо носили, заживела је.

Чувари и чуварке ватре окупили су се 2017. године као ad hoc група демонстраната Протеста против диктатуре. 6. маја 2017. године, одлучили смо у договору са људима из вођства протеста, и упркос њиховој одлуци, да наставимо свакодневна окупљања у 18 часова, исппред Скупштине. Група појединаца које је ујединио бунт против аутократског режима Александра Вучића. Наше идеолошке и политичке ставове смо задржали за себе. Већину чине ветерани разних протеста и демонстрација из наше бурне прошлости. Делујемо у међусобном договору, односно уз уважавање и издвојених мишљења. Такође, појединци су учествовали и у акцијама разних фракција насталих током овог протеста. Ми смо слика некаквог слободног и толерантног друштва у малом.

Априлска бујица побуњених однела је све опсене у којма смо били принуђени да живимо. Априлски протест је био права експлозија енергије младих, за које су нам говорили да су заувек изгубљени у бесконачности друштвених мрежа, као и конформизму данашњег начина живота. Убрзо је Протест прерастао у свеграђански. И не улазећи, овом приликом, у све његове добре или лоше тренутке, он се углавном догодио. И променио је све нас, и најзад смо видели да ствари, уколико желимо, можемо да узмемо у своје руке. Дакле – чудо се догодило. Ослободили смо се. За почетак као појединци, а затим и као све те фракције и групе које су произашле из те велике реке људи које су наступале нашим градовима. Почели смо из почетка да градимо наш свет. А сваки нови почетак је тежак. Организујемо се, тражимо по овој пустоши и тмини од друштва, остале људе; Да се удружимо и опстанемо. Да живимо!

Неформално окупљени око идеје да свакодневна окупљања треба упорно наставити, прозвали смо себе Чувари и чуварке ватре. Од 7. маја, када је Априлски протест званично обустављен, па до данас, одржавамо тај пламен побуне кроз разне акције.

Нисмо само били пасивни у својим окупљањима испред Скупштине у 18 часова. На дан инаугурације лажног председника Вучића, организовали смо скуп на Теразијама, са кога смо покушали да се пробијемо до платоа испед Народне скупштине, како би исказали свој протест. Том приликом нас је зауставио кордон полиције, први који је овај режим уопште извео на улицу. Након тога су уследили и инциденти, као и окршај са батинашима, односно криминалцима које је СНС ангажовао као обезбеђење. Тада су и јединог од нас, Марка Радосављевића, који је успео да се пробије до Скупштине, и пиштаљком искаже свој бунт, противправно лишили слободе и злостављали исти ти криминалци у цивилу, уз асистенцију полиције.

Упоредо, са протестом, прикључићемо се и социјалној борби, кроз подршку радницима, као и борби против приватних извршитеља. У августу ћемо и самостално одбранити нашу саборкињу Секу, од покушаја да јој се отме кров над главом. А од јесени 2017. године смо се укључили у рад и борбу Здружене акције Кров над главом, у оквиру које смо се борили, свим срцем, за свето право свакога на дом.

У децембру 2018. године све о чему смо маштали, причали, куцкали по друштвеним мрежама, све што нас је као могућност стезало у грудима и доводило до очаја, просто је изливено као бујица на улице и тргове Србије. Свим срцем, као и све што радимо, придружили смо се протесту „1 од 5 милиона“.

Дакле, фронт смо проширили и боримо се увек и свгде где можемо. Непрестано, упорно, ватрено!

24/7/365 БОРБЕ ЗА ПРАВДУ И СЛОБОДУ!

 

2 Comments

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s