ВЕЛИКИ БРАТ ТЕ ПОСМАТРА!

„Ово је злоупотреба наше приватности. Ове камере нису легалне и зато ћемо их бојкотовати!“, изјавио је синоћ на самом крају 43. протеста „1 од 5 милиона“, са мердевина наслоњених на стуб са камерама за препознавање лица, Срђан Марковић.
Убрзо затим је једна активисткиња, лица скривеног испод маске, лепљивим тракама са натписом „цензурисано“, облепила стаклено звоно у коме су смештене камере.

Тактике модерне борбе, какву пратимо у далеком Хонконгу, које уључују чак и рушење стубова са камерама за препознавање лица, уз употребу ласера, маски и обичних кишобрана, полако се усвајају и на београдским улицама.

Орвелова дистопија, наглим напретком технологије све више постаје део наше стварности. Још нема инсталираних телекрана по нашим собама, али смо зато добровољним учешћем у друштвеним мрежама на неки начин учинили своју приватност доступном. Са друге стране, уз свакако нужну борбу против криминала и тероризма, владе широм света постављају видео-надзор високе резолуције за препознавање лица и анализу понашања. Није тешко замислити како ће домаћи Велики Брат користити ту технологију, располагати подацима и свакако их злоупотребљавати.
И наравно, већ су учињени први кораци у том смеру.

Београду је већ инсталирано 100 видео камера високе дефиниције, на више од 60 кључних локација, те су реновирани командни и дата центар у Београду. Министар унутрашњих послова је најавио постављање још 1000 камера на 800 локација у наредне две године.

Такође, користи се велики број напредних технологија и производа, укључујуц́и инфрацрвено препознавање регистарских таблица, 4К видео решења, Х.265 ХД кодирање, цлустер умрежавање засновано на клауду и СафеВидео, како би се осигурала сигурност података и виртуелни системи контролних тачака.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије одбио је захтев СХАРЕ Фондације за приступ информацијама од јавног значаја о постављању камера за препознавање лица. Са друге стране компанија Хуаwеи се на свом сајту похвалила детаљним информацијама о постављању камера по Београду и сарадњи, управо са МУП-ом Србије.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s