VATRENI SEPTEMBAR!

Leto ove 2021. godine, koje polako ostavljamo iza sebe bilo je borbeno. Jedna od važnih lekcija koje smo obnovili i potvrdili je da režim reaguje samo na pritisak i da su blokade ulica ili gradilišta imale presudnu ulogu. A pre toga, samo prisustvo u realnom prostoru i solidarnost, kako građanska, tako i među raznim organizacijama.

Prizor sa prvog protesta za bezopasan vazduh 10. januara 2021. godine

Jesen obećava! Već prva polovina septembra ispunjena je pravom serijom protesta za kakvu prosto živi svaki čuvar i čuvarka vatre:

1. septembar u 18 časova, ispred zgrade Vlade Republike Srbije akcija „Hoćemo platu za život!“ u organizaciji „Političke platforme – Solidarnost

Radnicama i radnicima u Srbiji potrebna plata od koje će moći da žive – plata za život. Pridružujemo se okupljanju u susret sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će biti održana 2. septembra i na kojoj će biti doneta odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Čuvari i čuvarke vatre iako ne ekološka organizacija, ove godine su na prvoj borbenoj liniji tog fronta. Voda, vazduh i zemlja su nešto što svi delimo i čije zagađenje podjednako utiče na sve nas, bez obzira na stranačku, ali i svaku drugu pripadnost. Mi u ovoj borbi jasno vidimo svoje protivnike: režim sa svojom neoliberalnom politikom koja dovodi investitore, kompanije koje po cenu našeg zdravlja i eksploatacije resursa naše zemlje ostvaruju profit i institucije države koje ne kontrolišu i ne  sprovode ekološke propise. Zato je od velike važnosti da podržimo ekološke proteste:

3. septembar u 17 časova, u centru Rekovca protest „LITIJUM U LEVČU? NE!“ u organizaciji neformalne grupe „NEKO brine za LEVAČ“.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, marta 2021. godine odobrilo firmi “Jadar Lithium“ d.o.o. geološka istraživanja na području sela Ursule u opštini Rekovac. Lokalna samouprava nije o tome obavestila stanovnike/ce opštine, kao ni o prethodnim istraživanjima koja su prošle godine obavljena u levačkim selima Maleševo i Donja Sibnica. Građani/ke za to su saznali tek u aprilu ove godine. Organizovali su se i alarmirali javnost kako bi sprečili dalja istraživanja. Na protestu će govoriti ekološki aktivisti iz Loznice, dekan Šumarskog fakulteta Dr Ratko Ristić, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta.

4. septembar u 18 časova na Slaviji „Protest za bezopasan vazduh #2“ u organizaciji „Eko straže“.

Zahtevi su poštovanje Ustava, kojim se garantuje čista životna sredina i objektivno informisanje po tom pitanju. Traži se i rešavanje svih „gorućih“ problema: progresivno smanjenje čestičnog zagadenja, momentalno uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit, sanacija svih upaljenih deponija kojih sada ima na hiljade, paljenje sekundarnih sirovina, energetska tranzicija, sistem sankcionisanja pojedinaca i velikih firmi, uspostavljanje funkcionalnog pravnog mehanizma za kažnjavanje odgovornih.

11. septembar u 14 časova u Pionirskom parku protest „USTANAK ZA OPSTANAK – NAROD PROTIV RIO TINTA“ u organizaciji „Ekološkog ustanka“.

Zabrinuti zbog mogućeg uticaja projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto, na eko-sistem u Zapadnoj Srbiji i šire, više ekoloških organizacija pokrenulo proteste i mobilizaciju javnosti.Rio Tinto je poznat po veoma lošoj reputaciji uništavanja životne sredine i kršenja ljudskih prava.

„U odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika! Narod protiv RIO TINTA jer smo i protiv trovanja, gušenja, žeđi, zagađenja, izrabljivanja, raseljavanja stanovništva, MHE, kolonizovanja Srbije, toksične vlasti, mafije, nejednakosti…“, oštro su poručili Ekološki ustanici. Najavljene su i blokade mostova i saobraćajnica po Beogradu.

BORBA, UVEK I SVUDA – 24/7/365

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s