Tražili su bes, dobiće bes!

Najava protesta u Aprilu

Reka nezadovoljnih izlila se iz korita a da li će bujica biti dovoljno snažna da očisti svu prljavštinu koja se 9 godina taložila-to samo od nas zavisi. Od svakog od nas ponaosob. Zadatak je, čini se, nikad lakši: doći i biti.

14 meseci prošlo je od početka pandemije koronavirusa. Sve to vreme građani su bili odgovorni, ćutali su, trpeli, poštovali mere i dovijali se da nekako prežive pandemiju i epidemiju siromaštva. Vlastodršci su taj isti period koristili da pojačaju diktaturu, da unište živote običnih ljudi i da korupciju podigne na do sada nezabeležen nivo u novijoj svetskoj istoriji.

Nemaju nameru da stanu, mi ih moramo zaustaviti!

Dosadašnji višegodišnji načini protestovanja, budimo iskreni, nisu baš imali prevelikih uspeha i utisak je da je vlast naučila kako da ih amortizuje, utiša i ugasi. Vreme je da se borba podigne na viši nivo, nalik onome iz predpetooktobarskog perioda. Podsećamo da je tada u više desetina, pa i stotina firmi i preduzeća, održan desetodnevni štrajk, da su istovremeno blokirane sve važnije saobraćajnice, raskrsnice i mostovi u zemlji i da je elektro-energetski sistem bio na rubu kolapsa. Peti oktobar kakvog znamo ne bi se dogodio bez te masovne, beskompromisne i bezuslovne desetodnevne pripreme.

Sudeći prema najavama ovaj april bi mogao biti buran.

Naime, nakon dužeg vremenskog perioda neka grupacija nezadovoljnika odlučila je da „obične“ ulične proteste, šetnje i performanse zameni blokadom neke institucije. Na meti će se naći Narodna skupština republike Srbije zbog mogućeg usvajanja zakona o oporezivanju zarade preko interneta.

Prema zamisli kreativnih i nadahnutih predlagača tog zakona oporezivanje bi se kretalo u rasponu od 45 pa sve do 80% ukupne zarade, i to retroaktivno, 5 i po godina unazad. Nesumnjivo je da bi usvajanje takvog harača desetine, pa i stotine hiljada ljudi, oteralo preko ivice bankrota, mnogima od njih bi i krov nad glavom bio doveden u pitanje.

Radnici na internetu su doslovce priterani uza zid i jedini smisleni odgovori su otpor i borba.

Oni će 7. aprila u 18 časova započeti dvodnevno kampovanje oko Parlamenta, koje će kulminaciju doživeti dan kasnije, velikim protestom koji započinje u 11 časova prepodne.

Tražili su bes, dobiće bes“ – slogan je ovog okupljanja.

Opširnije ovom protestu, organizaciji prevoza kao i o mogućnosti podrške u vidu donacije možete se informisati na zvaničnom fejsbuk eventu

Već dva dana nakon toga, 10. aprila, očekuje nas ustanak, ovog puta za nešto što nam je svima važno:

Nešto nam je zajedničko: potreba da dišemo čist vazduh, pijemo kvalitetnu vodu, hodamo kroz senovite šume, jedemo zdravu hranu sa naših njiva i bašta i sačuvamo bogatstvo svih formi života koje tu obitavaju. Zato ostavimo sve razlike, političke, ideološke, statusne, strukovne, navijačke, interesne i ujedinimo se u nužnosti da sačuvamo našu prirodu.Dajmo šansu našoj deci da trče po tepihu od lekovitog bilja, igraju se po lugovima i razumeju do čega nam je stalo.„-navodi se u inspirativnoj pozivnici na događaj pod nazivom „Ekološki ustanak“, koju je napisao Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.

Događaj koji organizuje pokret Odbranimo reke Stare planine započinje u 13 časova ispred Skupštine.

Opširnije na fejsbuk eventu

Ovom protestnom spisku valja dodati i preduzetnike i male privrednike koji svakodnevno protestuju zbog grozne ekonomske situacije u koju su oterani. Njihovi protesti održavaju se u više gradova, obično u popodnevnim časovima. Najbolje je da se o njihovim aktivnostima informišete na fejsbuk stranici Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, kao i u istoimenoj fejsbuk grupi.

Kada dodamo da su za april nastavak ili početak protesta najavili i lekari, poštari, železničari, poljoprivrednici i radnici mnogih drugih firmi, onda nema sumnje da nas očekuje zaista vrelo proleće.

Reka nezadovoljnih izlila se iz korita a da li će bujica biti dovoljno snažna da očisti svu prljavštinu koja se 9 godina taložila-to samo od nas zavisi. Od svakog od nas ponaosob. Zadatak je, čini se, nikad lakši: doći i biti.

Mi ćemo biti i za sve one koji su iz nekog razloga sprečeni da prisustvuju. Sve aktuelnosti, najave, izveštaje i prenose gorepobrojanih protesta u realnom vremenu moći ćete da pratite na nalozima Čuvari vatre.

Vidimo se na frontu!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s