Početak kraja

Vidimo se na protestu ispred Predsedništva u četvrtak 7. maja u 20:05 časova. Pokažimo odgovornost i poštujmo mere zdravstvene zaštite. Na našoj stranici možete da pratite fb-live.

Režim Aleksandra Vučića je u prethodna dva meseca, pod izgovorom suzbijanja epidemije koronavirusa, pronašao povod da gazeći Ustav suspenduje demokratiju.
Pomahnitali diktator prestao je da posle osam godina fingira procedure i preuzeo je svu vlast u svoje ruke. Prekim merama, među najoštrijim u svetu, kompenzovao je sopstvenu nesposobnost. Svaljivanjem krivice za širenje zaraze na gastarbajtere, penzionere, vlasnike pasa ili ma koje grupe ljudi izbegavao je odgovornost.

Vanredno stanje, uvedeno na neustavan način, nije bilo ništa drugo do okupacija. Nekada građani Srbije, pa podanici, sada su svedeni i doslovno na zatočenike. Srbija je postala geto. U kome kriminalci, navijači i turbofolk zvezde, kao kapoi, vode računa o redu.

Istovremeno je Aleksandar Vučić nastavio da vodi do sada najbesramniju predizbornu kampanju u istoriji našeg višestranačja. Kršeći sve proglašene mere protiv zaraze. Pod izgovorom snabdevanja zdravstvenih ustanova respiratorima, držao je političke skupove pred desetinama okupljenih uz direktne prenose na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Takođe, i konferencije za novinare, koje su održavane i bez novinara, postale su sredstvo režimske propagande.

Najzad, od početka pobune zatočenih, lupanjem u šerpe, režim je sve svoje političke protivnike, kroz naziv „korona koalicija“ poistovetio sa samim virusom. Dakle, opozicija kao smrtni neprijatelj.

Ovaj režim godinama protiv neistomišljenika vodi ratnu propagandu. Stvaraju se preduslovi za za radikalnije poteze, koji samim tim imaju opravdanje.

Prethodnih godina imali smo proteste bez jasnih ciljeva. Bitno je da se odrede dva do tri jasna. Da ih svi, svaka budala upamti i zna naizust. U pola noći da nas neko probudi, da ih izdeklamujemo. Kako godine prolaze spadamo na sve bazičnije. Tako da je sada prioritet svrgavanje ovog režima i borba za demokratiju.


Trebalo bi da prelomimo da li smo za rušenje režima, ili za višegodišnje mrcvarenje oko sitnih ustupaka na nekim budućim izborima. Opozicija mora da ponudi, izuzev negacije Vučića,  primamljivu viziju zemlje za koju bi smo se borili i u kojoj bi trebalo da živimo.

Vidimo se na protestu ispred Predsedništva u četvrtak 7. maja u 20:05 časova. Pokažimo odgovornost i poštujmo mere zdravstvene zaštite. Na našoj stranici možete da pratite fb-live.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s