Festival lažnih vesti

Protesti moraju imati ekonomski, socijalni i ekološki karakter. Sve ostalo je samo skretanje teme sa konkretnih problema i, svesno ili nesvesno, služi daljnjem održavanju ovakvog sistema i ovakve vlasti.

Nekada kultno mesto opozicionih protesta devedesetih sa novim akterima

Juče je u Beogradu održan „Protest protiv globalizma i korona diktature“. Već u najavama tog okupljanja, mogli smo da predvidimo da će protest protiv mera za suzbijanje korone zapravo poslužiti kao prilika za promociju krajnje problematičnih stavova i ideja. Odlučili smo da ne pozivamo na taj događaj, kao i da ne prisustvujemo. I nismo se prevarili. Ono što se moglo čuti u govorima je ono protiv čega smo: govor mržnje, nacionalizm, šovinizam, ksenofobija, homofobija. Iznošene su i različite sulude teorije zavere. Između ostalog, jedna od govornica na Trgu republike je iznela i tvrdnju da je lansirano 20.000 satelita koji će nas, prema „planu istrebljenja 95% populacije“, ubijati zracima smrti. To nije bio protest, nego festival lažnih vesti!

Uostalom, o skupu dovoljno govori i to, a i sam se voditelj prenosa vajkao, što su organizatori okupljene doveli umesto pred Skupštinu ili Vladu, na Savski trg podno spomenika Stefanu Nemanji. Tu su uhvatili za ruke i odigrali Užičko kolo.

Prethodnih dana, a pogotovo juče, naša fb-grupa Aktivizam je bila zasuta objavama vezanim za to okupljanje. Takođe i mi administratori ponaosob kroz poruke u aplikaciji Messenger, pitanjima, zahtevima, pa i pretnjama. Objave vezane za taj događaj nismo odobravali. Najpre, prema našem ranijem dogovoru da se medicinska pitanja izbegavaju, među koja spada i aktuelna pandemija i mere protiv nje. Iz prostog razloga što naša grupa nije namenjena medicini, a i među nama čuvarima i čuvarkama nema stručnjaka za tu oblast.

Naša stranica i grupa su zamišljene ozbiljno i ambiciozno. U toku je njihova transformacija i profilisanje u preko potrebnu platformu i stožer aktivizma. Mesto na kome ćemo deliti informacije, ideje i kroz diskusiju ih preispitivati. Povezivati se i dogovarati, ali ne oko izmišljenih protivnika i događaja, već oko borbe da stvorimo bolje i pravdnije društvo.

Opravdan je i gotovo neophodan protest protiv zloupotrebe pandemije u političke svrhe režima, protiv beskorisnih i nepravovremenih mera kriznog štaba, protiv sakrivanja od javnosti važnih informacija, protiv uništavanja malih privrednika dajući prednost velikim kompanijama. Uostalom, objave na ovoj stranici i svedoče da smo navedene probleme pokušali da istaknemo i podržimo ugrožene.

Protesti moraju imati ekonomski, socijalni i ekološki karakter. Sve ostalo je samo skretanje teme sa konkretnih problema i, svesno ili nesvesno, služi daljnjem održavanju ovakvog sistema i ovakve vlasti.

Jučerašnji događaj je okupio oko 2000 ljudi

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s