Nepodnošljiva lakoća nejednakosti

„Apsolutno je nenormalno, da ne kažem skandalozno, da za jednak rad, čak i ako je postignut napredak, plata još uvek nije jednaka. Neobjašnjivo je.“ – ova jučerašnja izjava francuskog premijera Žana Kasteksa najtačnije opisuje svet u kome su jednakost i ravnopravnost utkane u gotovo svaki Ustav, ali u praksi su to još uvek nedostignuti ciljevi.

Zato su juče, širom i uzduž tog istog neravnopravnog sveta, žene ustale da još jednom ukažu na svoja zanemarena prava. Dan žena obeležen je u Turskoj, Rusiji, Portugaliji, Severnoj Makedoniji, Ukrajini, Filipinima, Tajlandu, Ekvadoru, Meksiku, Srbiji, Francuskoj, Mjamnaru, Kosovu… U Francuskoj su u više gradova marširale desetine hiljada. Najmasovnije okupljanje bilo je u Parizu. Gorepomenuti Premijer Kasteks najavio je da su među prioritetima Vlade u ovoj godini „borba protiv nasilja nad ženama i reforma plaćanja alimentacije.“

U Turskoj je narativ protesta bio mnogo tragičniji. Naime, u toj državi je u protekloj godini u porodičnom nasilju živote izgubilo čak 408 žena! Na protestima u svim većim gradovima demonstranti su na prvom mestu želeli da ukažu na ovu groznu praksu, ali i da zatraže strože krivične kazne za zločince, pozivajući se na evropsku konvenciju za borbu protiv nasilja nad ženama, čiji je Turska potpisnik. Najmnogoljudnije okupljanje održano je u Istanbulu, gde policija nije dozvoljavala protestnoj povorci da priđe centralnim gradskim ulicama. Predsednik Erdogan juče se obavezao da će formirati novu parlamentarnu komisiju koja će raditi na borbi protiv nasilja nad ženama, i istakao da „nijedan oblik nasilja nad ženama ne može biti tolerisan“, dok se istovremeno njegova konzervativna Vlada protivi bilo kakvim reformama uz obrazloženje da će one „popularisati LGBT ideologiju“.

U Mjanmaru preko mesec dana svakodnevno traju protesti zbog vojnog puča koji se dogodio u ovoj azijskoj državi. Prema Međunarodnoj federaciji za ljudska prava, žene čine oko 60% demonstranata, a neretko se nalaze i na čelu kolona. Tako je bilo i juče. Naime, postoji praznovjere koje kaže da je muškarcima opasno preći ispod ženske odeće jer bi mogli izgubiti svoju muškost. Zato su se tamošnje žene dosetile da na razapetim kanapima na ulicama kojima prolaze demonstranti kače delove svoje odeće na taj način sprečavajući nadiranje pripadnike vojske i policije. Svedoci kažu da je ova metoda bila juče delotvorna. Dodajemo podatak da je najmanje 7 žena ubijeno od početka protesta.

Mladenovac 8. marta 2021. godine

Čast Srbije juče nije opravdala usnula prestonica, ali jesu neki drugi pravdoljubivi gradovi. U Mladenovcu je, uz slogan „Ne treba ruža, može ginekokog“ zatraženo da se Dom zdravlja „vrati sugrađanima“, dok su u Vranju aktivistkinje Odbora za ljudska prava održale performans posvećen dvadesetsedmogodišnjoj ženi koja je u tom gradu ubijena pre 19 dana. „Danas, povodom Međunarodnog dana žena, žene, devojke i devojčice širom sveta dobijaju pažnju, poljubac, karanfile, ruže… Ali, nemojmo zaboraviti da je pre samo 18 dana u Vranju ubijena dvadesetsedmogodišnja devojka od strane muškarca koji je već bio osuđivan za ubistvo jedne i pokušaj ubistva druge žene. Između jednog mladog ženskog života i 6 brutalno ispaljenih metaka stoji nečije uverenje da ima pravo na nečiji život“ – navele su aktivistkinje. Ovaj naš sažeti izveštaj završićemo još jednim citatom žena iz Vranja, citatom koji bi mogao da se upotrebi u bilo kom kutku planete, citatom koji bi u narednih 364 dana trebalo da nam svima bude stalno u mislima: „Ovakvo nasilje nad ženama i devojkama se dešava svakodnevno, i ruže za osmi mart ne mogu ublažiti patnju, bol, strah, život u tišini i samoću žrtve. Ženski životi su važni! Zločini prema ženama ne smeju proći nekažnjeno! Tražimo odgovornost za svaki ženski život, za svaku suzu, za svaki dan života u strahu od nasilnika! Danas se borimo, za sve žene i devojčice, za naša osnovna ljudska prava – pravo da slobodno i bez straha hodamo ulicom Vranja“.

Vranje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s