Sa otmičarima se ne pregovara!

Umesto novog ponižavanja učešćem u režimskom rijalitiju oko izbornih uslova mi predlažemo pripreme za blokade i barikade koje ćemo, sa ostalim nezadovoljnim grupama, započeti već ovog proleća. Jedino takav dijalog razumeju uzurpatori države, jedino takav dijalog ima smisao, svrhu i cilj.

Prizor sa Julskog protesta

Novi izbori, ako se uopšte tako mogu nazvati su već za 14 meseci. Da režim ne namerava išta da menja je i najava samog Vučića da će uz redovne lokalne u Beogradu tada biti održani, predsednički i vanredni parlamentarni. Već po oprobanom receptu jednom kampanjom će, koja je već počela „ubiti tri muve“.

Ovih dana opozicija usaglašava platformu za dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropske unije.

U trenutku u kome je pandemija koronavirusa potpuno ogolila nefunkcionalnost preglomaznog državnog aparata, u trenutku kada se Vlada Republike Srbije zadužuje na sedmičnom nivou u pokušaju da odloži bankrot države, u trenutku kada u Srbiji barem milion i po ljudi uveče legne gladno a barem još toliko ne može da obezbedi ni minimalnu potrošačku korpu, u trenutku kada represija poprima pandemijske obrise, a rat mafijaških klanova bukti na ulicama, smatramo da su bilo kakvi pregovori sa otmičarima naše države apsolutno neprihvatljivi. Oko poštovanja Ustava i zakona se ne pregovara!

Takođe, Vučićeva  permanentna funkcionerska kampanja i izgradnja kulta ličnosti, kulminira ovih dana spektakularnim dočecima vakcina i njihovim deljenjem po okolnim državama u direktnom prenosu na Javnom servisu. Nastavlja se bezočna zloupotreba javnih resursa. Da li je dovoljno na budućem dijalogu samo zamoliti režim da prestane sa tim, da prestane i sa pritiscima na birače, kao i da obezbedi ravnopravnu medijsku zastupljenost svih političkih aktera?

Podsećanja radi OEBS/ODHIR je 2020. godine uradio procenu ispunjenosti svojih 56 preporuka. Prema njoj od parlamentarnih i predsedničkih izbora 2012. godine, nijedna preporuka nije u potpunosti ispunjena, što Srbiju stavlja u rang država u regionu koje imaju najniži nivo usklađenosti kvaliteta izbornog procesa sa OEBS/ODHIR standardima

Mi predlažemo da na prvu rundu tog dijaloga ode delegacija sastavljena od predstavnika partija i pokreta koji su bojkotovali prošlogodišnje izbore. Jedini zadatak tih naših izaslanika bio bi da uđu u prostoriju, ostave primerak Ustava Republike Srbije i izađu. Oko Ustava i zakona ne sme biti pregovora, to je naša crvena linija.

Umesto novog ponižavanja učešćem u režimskom rijalitiju mi predlažemo pripreme za blokade i barikade koje ćemo, sa ostalim nezadovoljnim grupama, započeti već ovog proleća. Jedino takav dijalog razumeju uzurpatori države, jedino takav dijalog ima smisao, svrhu i cilj.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s