Da se nijedno ime ne zaboravi!

Danas je u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije održani protest i komemoracija za sve medicinske radnike koji su položili svoje živote u borbi protiv koronavirusa.

Dr Rade Panić: “Da se nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna. Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu”.

Skup, koji je organizovao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, započeo je čitanjem imena 105 preminulih lekara, ali potom i medicinskih sestara, tehničara, laboranata, vozača, do čijih imena je sindikat uspeo da dođe. Gorica Đokić iz Glavnog odbora tog sindikata čitala je imena duže od 10 minuta. Pred vladu su stigle i porodice stradalih medicinskih sestara, koje takođe učestvuju u skupu.

Nakon minuta ćutanja prisutnima se obratio predsednik sindikata dr Rade Panić: “Da se nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna. Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu”. On je pročitao jedno od pisama podrške koje je stiglo od Sindikata dokrora medicine Crne Gore, i ocenio da kolege iz regiona vide da se samo kod nas dešava ovakva tragedija i da nema slične ni u regionu, a ni u svetu. Panić je pročitao i zahteve koje je Sindikat lekara i farmaceuta predao Vladi Republike Srbije, a koji su ujedno i zahtevi današnjeg skupa. Za unapređenje položaja porodica preminulih lekara i bolje uslove za rad su – nacionalna penzija za porodice preminulih; strogo poštovanje pravila o radu u Kovid jedinicama; klasifikovanje Kovida-19 kao profesionalne bolesti; stalni radni odnos za zaposlene u vreme epidemije; sindikat da bude ravnopravni pregovarač i utvrđivanje razloga smrtnosti među zdravstvenim radnicima.

Fotografije sa današnjeg skupa

Svoje obraćanje Panić je završio rečima: „Tako mi moje diplome doktora medicine i specijalsite anestezije i tako mi ovog krsta koji sam stavio na sebe, dok dišem i dok me ima oni koji su odgovorni za smrti građana Srbije koje nisu bilo potrebne, a posebno za kolege koji su zaista u preobimnom broju platikli svojim životima da prebrodimo ovu epidemiju neće imati mira, ja vam to obećavam“.

Snimak prortesta i komemoracije

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s