Ćutanje = odobravanje

Piše Zorana Crnojević

Ekstremno desničarska organizacija “Tradicionalisti” je organizovala kontraskup sastanku koji je u Omladinskom centru CK13 organizovala Antifašisticka akcija Novi Sad.

Načelnik novosadske policija Slobodan Malešić u razgovoru sa okupljnim demonstrantima

Skup su počeli kod Uspenske crkve paljenjem sveća generalu Nediću i pevanjem antikomunističkih i nacionalističkih pesama uz istaknuta neonacistička obeležja sa namerom da produže prema CK13. Policija je okupljenima zabranila šetnju do CK13 , ali nije raspustila skup . Prema rečima očevidaca , načelnik novosadske policije Slobodan Malešić se obratio prisutnima i saopštio im da ako ostanu mirni neće biti problema.

Nemamo informacija o tome da li će organizatori biti pravno procesuirani jer je ova vrsta skupa zabranjena bez obzira da li je skup organizovanog ili spontanog tipa : ZAKONOM O ZABRANI MANIFESTACIJA NEONACISTIČKIH ILI FAŠISTIČKIH ORGANIZACIJA I UDRUŽENJA I ZABRANI UPOTREBE NEONACISTIČKIH ILI FAŠISTIČKIH SIMBOLA I OBELEŽJA („Sl. glasnik RS“, br. 41/2009) Nedostatak odgovarajućih akcija organa vlasti = odobravanje.

Svedoci smo sve rasprostranjenijeg istorijskog revizionizma , koji relativizuje pojam fašizma i umanjuje značaj antifasisticke borbe kao civilizacijske tekovine. Svakodnevno se povećava broj uličnih grafita koji sadrže govor mržnje , nacističke i antisemitske simbole , kao i veličanje osuđenih ratnih zlocinaca. Fašizam se i u prošlosti plasirao široj javnosti krijući se iza ideja očuvanja nacionalnog identiteta i rodoljublja, potpirujuci strah od bilo kakve razlicitosti ili manjinske grupacije i predstavljajući je kao bezbednosnu pretnju. Takođe znamo kako izgledaju posledice ignorisanja i nedostatka preventivnih akcija za suzbijanje ovih po društvo pogubnih ideja. Podsećamo da je danas 20. godišnjica smrti glumca Dragana Maksimovića koji je preminuo od zadobijenih povreda od strane neonacista , navijača Rada koji su ga napali na ulici jer su pomislili da je romskog porekla. Počinioci ni danas, 20 godina kasnije, nisu identifikovani i procesuirani.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s