Dva protesta – jedna borba!

Pred nama je subota kakvu priželjkuju svaki čuvar i čuvarka vatre – dan sa dva protesta! U podne pred Skupštinom protestuje udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“, a od 14 časova Samostalni sindikat poštanskih radnika ispred Glavne pošte.

Sa protesta Udruženja Zaštitnik preduzetnika i prvirednika Srbije ispred Ministarstva finansija

Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije u subotu 6. februara, u minut do 12, organizuje protest ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Zahtevi su:

  • Otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa
  • Ukidanje naplate štetnih nameta i nekorišćenih usluga
  • Smanjenje poreza i doprinosa na minimalne lične dohotke na max 10% (dakle mera koja se odnosi na sve zaposlene, kako u privredi, tako i u javnom sektoru)
  • Nadoknada troškova najugroženijim delovima privrede

Na protestu će biti izveden i performans. Organizator zato poziva sve građane da se pridruže, a privrednike da sa sobom ponesu simbol svoje branše – čaše, escajge, peškire, posteljinu, stare bliceve ili objektive, sintisajzere, instrumente, igračke, i svako po jedan jeftini kineski budilnik.

Po završetku protesta, predlažu da se ti simboli ugrožene delatnosti ostave na stepenicama Skupštine, uz podešen alarm na budilniku da se aktivira i ostavi pored simbola svoje delatnosti. U svrhu skretanja pažnje šire javnosti na probleme ugroženih sektora.

Sa jednog od protesta radnika Pošte

Nešto kasnije sa početkom u 14 časova Samostalni sindikat poštanskih radnika najavio je protest ispred sedišta Pošte Srbije u Takovskoj 2 u Beogradu.

Njihovi zahtevi su:

  • da se zarade zaposlenih koji imaju plate niže od 60.000 dinara povećaju za 10%, odnosno za 3% onima koji imaju više plate od pomenutog iznosa. Takođe, zahtevaju da se zaposlenima isplati zarada iz dobiti po usvajanju Završnog računa, a ukoliko dobiti nema, od Vlade Srbije se zahteva isplata jednokratne pomoći u visini od 45.000 dinara;
  • Zahtevaju i da se naknada za zaposlenima odsustvo obolelih od koronavirusa obračunava u iznosu od 100% i zaposlenima u obaveznoj izolaciji na 75%;
  • Traže da se svi angažovani radnici po Ugovoru na određeno vreme, kojima je istekao ugovor od 24 meseca, koji sada rade na zamenskim ugovorima (bolovanje, godišnji odmor), prevedu na neodređeno vreme;
  • Takođe, traži se i hitno postavljanje direktora JP „Pošta Srbije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s