Sex, laži i YouTube video

U poslednja 24 časa i YouTube kanal Čuvara vatre postao je meta napada režimskih botova

Piše Aleksandar Jovčić

Svi dobro znamo kako funkcioniše botovska gerila na frontu demokratskih borbi, i to ne samo u Srbiji. Ali, moglo bi se reći da je taj metod borbe na ovim prostorima dobio jednu novu dimenziju bestijalnosti i ostrašćenosti bez presedana u svetu. Navikli smo na svakodnevnu veliku količinu besmislenih poruka i komentara sa poluanonimnih ili potpuno anonimnih naloga na društvenim mrežama na Fejsbuku i Tviteru, a kako se čini sada je na red došao i naš YouTube kanal.

Izgleda da je okidač za sinhroni organizovani napad bio naš sinoćni prilog sa protesta protiv načina na koji je postavljen spomenik Stefanu Nemanji, održan na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koji smo i direktno prenosili na našoj Fejsbuk stranici. Neposredno po objavljivanju, počele su da pljušte diskvalifikacije i uvrede na račun našeg malog tima, ali znatno više na račun govornika na tom skupu. Niko nije pošteđen. Naravno da nismo mogli da tolerišemo govor mržnje i da smo u ranim jutarnjim satima onemogućili dalje komentarisanje video klipa. Ništa neobično, reklo bi se.

Međutim, pada u oči da je ubedljiva većina komentara plasirana sa naloga bez bilo kakvih podataka, bez slike, bez ijednog objavljenog videa, a pod generičkim imenima tipa „Petar Petrović“. Autoru ovog teksta nije bio teško da potraži na mreži druge komentare ovih VKV stručnjaka za urbanizam, arhitekturu, istoriju, sociologiju, psihologiju, religiju i ko zna šta sve ne. I gle, pronašli smo ih na objavama sa dva novoformirana YouTube kanala koji svakog dana izbacuju po nekoliko video priloga na temu „Beograd na vodi“, koji prikazuju napredak radova iz sata u sat, iz svih mogućih uglova, pa i snimano dronom iz vazduha i pozicija na koje „smrtnici“ nemaju pristup. Komentari su šablonski: „Veličanstveno, prelepo, najjači smo, svetski“ itd. Radi se o kanalima sa par hiljada pratilaca i desetinama miliona pregleda! Mislite da je to slučajno? Mi ne mislimo. Mislimo da neko ima ozbiljan, dobro plaćeni zadatak da formira poželjnu sliku javnog mnenja koja će Srbiju pod autokratskom čizmom Aleksandra Vučića predstaviti kao zemlju blagostanja, nezapamćenog ekonomskog i građevinskog buma, a predsednika kao nekog bogougodnog ktitora, mecenu palanačke umetnosti i arhitekture koji Srbiji vraća tobože izgubljene simbole državnosti.

Sada, kada znamo odakle napadi na naše priloge dolaze, još smo sigurniji da radimo ispravnu stvar trudeći se da samosvesnim, slobodnim građanima pružimo što više nefriziranih informacija o svemu što se dešava u društvu. I na tom kursu ćemo ostati do pada ovog tragikomičnog režima i eventualno svakog drugog koji bi se poigravao s novcem i emocijama građana i vodio populističku politiku bez stvarne brige o opštoj dobrobiti za zajednicu.

Pozivamo vas da se pretplatite na YouTube kanal Čuvara vatre klikom na dugme u donjem desnom uglu bilo kog video klipa i time pomognete borbu za građanska i ljudska prava koju vodimo već pune četiri godine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s