Čuvarima vatre onemogućen pristup ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji

Trojica naših aktivista sprečena su od strane policije da prisustvuju ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Njih je u Karađorđevoj ulici zaustavila grupa policajaca u civilu, sa vidno istaknutim značkama i legitimisla. Nakon polučasovnog zadržavanja čuvarima vatre je ponuđeno da se, ili udalje sa lica mesta, ili da ih pod krinkom provere odvedu u pritvor. Objektivnosti radi, naglašavamo da su policajci sve vreme bili korektni. Takođe, sprečeni su i da fotografišu. U isto vreme stotine drugih građana nesmetano je prolazilo ulicom i osnovano sumnjamo da je našim saborcima ciljano uskraćena sloboda kretanja, koja je jedno od osnovnih ustavnih i zakonskih načela.

Veče je započelo okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta gde grupa naših članova prisustvovala protestnom skupu povodom postavljanja tog spomenika. Nakon protesta odlučili smo da deo nas ode na Savski trg i da tamo snimi materijal za naše objave na društvenim mrežama. Usput su, na Zelenom vencu, svratili u jedan kafić da se malo ugreju.

Kada smo izašli iz kafića i krenuli ka odredištu primetili smo da nas prate neka lica. Znali smo o čemu se radi. Kada smo se iz Kameničke spustili u Karađorđevu ulicu, ta ista lica su nas zaustavila, pokazala službene legitimacije i značke, i zatražila nam dokumenta. Za to vreme stotine građana nesmetano je prolazilo ka Savskom trgu.“, svedoči Igor.

Uskoro je oko njih bilo još agenata u civilu. Preko deset, a okružio ih je i vod policajaca u uniformama. Bez ikakvog pravnog osnova, držani su preko pola sata uz opravdanje da je u toku nekakva „provera“.

A koga briga, može nam se„, bio je odgovor neidentifikovanog starešine, na pitanje zašto ih zadržavaju.

Nakon pola sata policajci su im ponudili ili da im vrate dokumenta i da se udalje odatle ili da ih privedu i zadrže u pritvoru do jutra.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s