Proleće dolazi sa frilenserima

U Beogradu je danas, na poziv Udruženja radnika na internetu, održan Veliki protest ispred Skupštine.

Nekoliko hiljada frilensera i solidarnih građana okupilo se pred ovim uzurpiranim zdanjem da iskaže neslaganje sa bezumno visokim poreskim rešenjima koji su razrezani ovim samozaposlenim ljudima. Ta globa ide i do 80% ukupne zarade, retroaktivno 5 godina unazad.

Frilenseri ne beže od plaćanja obaveza i uvođenja njihovog rada u legalne tokove, ali po razumnim i prihvatljivim uslovima. U protekla tri meseca tražili su od Vlade Srbije i Ministarstva finansija da započnu pregovore i pronađu rešenje.

Nisu dobijali nikakav odgovor. Sve do danas.

Naime, na samom početku protesta, dok su se ljudi još uvek okupljali, Miranu Pogačaru, predsedniku Udruženja radnika na internetu, zazvonio je telefon. Sa druge strane „žice“ bila je uposlenica u kabinetu Premijerke Ane Brnabić koja je iznela ponudu da se delegacija Vlade Srbije i delegacija frilensera sastanu u ponedeljak. Montipajtonovska ironija je što će u timu Vlade biti i čovek koji u Bugarskoj poseduje 26 neprijavljenih nekretnina za koje veštom akrobatikom godinama izbegava da plati porez, čovek koji poseduje desetine računa u poreskim rajevima, čovek koji nam je nedavno oteo i palatu Beograd, ministar finansija Siniša Mali.

No, i ova ponuda rezultat je samo i isključivo pritiska koji je stigao sa ulice i svakako je treba prihvatiti.

Nakon što je Miran ovu obećavajuću vest podelio sa svim prisutnima, na govornicu je izašao Vladimir Ilić, čovek koji boluje od multiple skleroze i koji je dobio rešenje da mora da plati 6 miliona dinara, a potom i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta koji je pozvao na jedinstvo svih ugroženih grupa i pojedinaca i rekao da će „ova godina biti godina pobune!“

Protestna kolona koja je neodoljivo podsećala na neka srećnija, predpandemijska vremena uputila se ka zgradi Vlade Srbije. Tamo nam se obratio Nemanja Grujić, frilenser i jedan od članova osnivača Čuvara vatre.

Protest se završio na trgu Slavija gde je Miran Pogačar pozvao ljude da u ponedeljak, pre nego što započnu pregovori, dođu ispred zgrade Vlade Srbije i da tako još jednom iskažemo solidarnost i zajedništvo, ali i da izvršimo dodatni pritisak ka onima koji nam svima otežavaju živote. O tačnoj satnici okupljanja bićete blagovremeno obavešteni na našim internet portalima.

Za kraj ovog kratkog izveštaja dodali bismo naše impresije današnjeg inspirativnog događaja: energija, svedeni, kratki i jasni govornici, pregršt raznolikih transparenata, dobar i energičan odabir muzike i puno puno novih lica. Sve onako kako i treba da bude.

Proleće je danas stiglo u prestonicu, bitke nam tek predstoje. Sledeća je već u ponedeljak. Vidimo se.

Snimak protesta možete pogledati na našoj fejsbuk stranici

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s