Srbija najbuntovnija zemlja na svetu

Protest za bezbedan vazduh

Ne, nije greška, dobro ste pročitali naslov. Ma koliko da smo svi ponekad malodušni i razočarani, činjenica je da se u proteklih mesec dana u Srbiji protestovalo više nego u ostatku sveta. Barem tako kaže deo naše redakcije zadužen za inostranstvo. A njima se može verovati jer opsesivno prate maltene sve proteste na kugli zemaljskoj. I još kažu da ako je u proteklom periodu u pojedinim državama i bilo protesta oni su mahom bili vezani za jedan određen problem. U Srbiji je sa druge strane bilo raznovrsno.

Dva protesta male privrede održana su 2. i 23. decembra ispred Ministarstva finansija, na kojima su zaposleni u maloj privredi želeli da nadležnima i široj javnosti skrenu pažnju na katastrofalan položaj u kom se nalaze. Nastavilo se protestom radnika na internetu 30. decembra, koji je sazvan i održan u roku od 48 časova i koji je predstavljao hitru reakciju na bezmalo 2000 poreskih prijava koje je Ministarstvo finansija, kao svojevrstan novogodišnji poklon uručilo frilenserima.

Sa protesta frilensera

Novogodišnje i božićne praznike, nažalost, obeležila je jeziva tragedija u Nišu. Devetnaestogodišnji vozač audija usmrtio je dva pešaka. Dečaka od 12 godina i 48-godišnjeg oca troje dece. Revoltirani pokušajem prikrivanja okolnosti ove nesreće i pokušajem da se, od strane nadležnih, ovo zataška, Nišlije su 5. i 9. januara organizovale proteste na kojima je od policije i tužilaštva zatraženo da se odgovorni pod hitno procesuiraju.

Možda manji po obimu od svih pobrojanih ali ne i po važnosti, jeste protest poštara koji se održao prošle subote u Zrenjaninu. Zvuči poznato, maltene je aksiom, priča o javnim preduzećima u kojima uvek postoji jedan naprednjak koji vedri i oblači, ucenjuje zaposlene i određuje ko je podoban, a ko nije, da saučestvuje u njihovom matriksu.

Razlika je u tome što je grupa zrenjaninskih poštara odlučila da neće više da učestvuje u tom filmu. Nakon ovog inicijalnog protesta upozorenja oni najavljuju i protest u Beogradu, ali i eventualni štrajk glađu ukoliko ne bude smenjen upravnik Ivan Svojić.

Ako postoji neka rang lista progresivnih država onda smo se u nju juče upisali velikim slovima. „Protest za bezopasan vazduh“ jeste baš to – protest koji se ne bavi samo sadašnjošću, već se bavi temom koja se tiče svih naraštaja koji će doći posle nas. Samim tim mi smo juče bili zagledani u budućnost koja mora biti bolja nego ovaj trenutak u kome smo se mi zadesili.

Podsećamo da je prvo sledeće okupljanje već naredne subote kada će se u Beogradu održati „Veliki protest ispred Skupštine“, na kome će frilenseri zatražiti hitnu obustavu poreskih prijava i dogovor oko pravičnije naplate istog. Naša građanska dužnost jeste da podržavamo jedni druge, čak i ukoliko nas se određeni problem trenutno ne tiče, i zato sve vas pozivamo da dođete i da tako iskažete najosnovniju solidarnost. Mi ćemo svakako doći.

Ovim pregledom, a pre toga i našim izveštavanjem sa terena, želeli smo da podržimo i ohrabrimo sve one koji su na bilo koji način ugroženi, da više ne ćute i da znaju da nisu sami. Sada je vreme za naredni korak koji bi uključio koordinaciju, sadejstvo i međusobnu ispomoć. Za neki veliki protest, već na proleće, potrebna je snažna organizacija koja će uspešno artikulisati nezadovoljstvo građana u jasne političke zahteve, razviti detaljni plan i dinamiku po kojima se deluje. Neophodno je i stvaranje strukture koja bi uključila što veći broj organizacija i pojedinaca i time kroz zajednički rad i procese odlučivanja dobila legitimitet.

Ako je suditi prema početku godine proleće je već stiglo u Srbiju!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s