Pirova pobeda službenim rezultatom

Na demokratskoj opoziciji je ni malo lak zadatak da sve veće nezadovoljstvo i nepoverenje građana u ovu vlast artikuliše i kapitalizuje već nekom prvom prilikom. Zapravo prilikom koja će biti završnica procesa koji bi trebalo da započne već sada, ovih dana.

Proslava pobede na „utakmici“ dobijenoj službenim rezultatom

Sudeći prema preliminarnim rezultatima lažnih izbora održanih juče, 250 tapaciranih sedišta u kitnjastom zdanju Skupštine popuniće 190 delegata Vučićeve reformisane Srpske radikalne stranke, dok će ostatakom biti nagrađeni saveznici iz najmračnijih devedesetih iz Socijalističke partije Srbije i njihove zajedničke žrtve iz stranaka nacionalnih manjina. U ulozi „konstruktivne opozicije“ biće tuce sa liste znamenitog vaterpoliste.

Pirova pobeda režima koji uprkos zloupotrebljenom celom državnom aparatu, svim njegovim resursima, ucenama zaposlenih i nemoćnih, kupovinom glasova, nasiljem, gebelsovskom propagandom mašinerijom; Uprkos svim tim postignutim „rezultatima“ i „dostignućima“, „pobedom“ nad koronom, kao i uprkos svim mogućim prevarama i mahinacijama na jučerašnjem cirkusu od izbora, nisu uspeli da na birališta izvedu ni polovinu građana.

Jak šamar režim je dobio u Beogradu. Na birališta glavnog grada je izvedeno ili sprovedeno manje od 35 % građana.

Šta god sve bio razlog za malu izlaznost na ovim izborima, ne smemo da dozvolimo razne zamene teza i fokusiramo se samo na procene uspešnosti bojkota. Ovde se radi o sve većem gubitku poverenja građana u režim i još gore, u institucije.

Buduća Skupština koliko neće odražavati političku scenu u Srbiji, toliko će savršeno oslikati autokratiju koja vlada. Biće to sastajalište predstavnika vladajućeg kartela na kome će se legalizovati sve moguće odluke i hirovi njegovog vođe.

Dodatno će se produbiti podela društva, na kojoj marljivo radi sam Vladalac od kako ima apsolutnu vlast. Međutim, sve više na njegovu štetu. Pošto je smrvio opoziciju i onemogućio normalno delovanje kroz institucije, nasuprot sebe imaće ćudljivu i nepredvidivu masu nezadovoljnika ravnu kakvoj elementrnoj nepogodi. Onoj hiljadugodišnjoj.

Na demokratskoj opoziciji je ni malo lak zadatak da sve veće nezadovoljstvo i nepoverenje građana u ovu vlast artikuliše i kapitalizuje već nekom prvom prilikom. Zapravo prilikom koja će biti završnica procesa koji bi trebalo da započne već sada, ovih dana. Proces kakav je bio Peti oktobar, koji veliki broj ljudi pogrešno smatra tek datumom i isključivo ga poistovećuje sa velikim skupom ispred Skupštine. Čuvari vatre su u tom smislu februara ove godine izašli sa predlogom Fronta demokratske borbe, kao novim načinom organizovanja i izgradnjom neposredne demokratije.

1 Comment

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s