Položaj žena – ključni deo promena

Dakle, naša borba ne sme da se svede na kritiku aktuelnog režima i opsesiju njegovim nosiocem. Oni su tek simptomi bolesti. Borba za bolje i pravednije društvo mora da bude sveobuhvatna, a ključni deo jeste položaj žena i njihova ravnopravnost

Ravnopravnost i na simboličkom nivou

Međunarodni dan žena je, umesto malograđanskog razbacivanja kupljenim cvećem, prilika da se osvrnemo na položaj žena u našem društvu. Оvaj praznik je i ustanovljen kao dan borbe za ženska prava, odnosno ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Upravo je aktivistkinja Aida Ćorović na sinoćnjem protestu u Beogradu sumirala položaj žena u Srbiji:
„Stopa nezaposlenosti žena je za 50% veća u odnosu na muškarce. Mobing i seksualno mlatretiranje su skoro pravilo. Naše penzije su manje. Žene čine 85% pomoćnih članova gazdinstava. Čak 96% žena brine o deci i starima. A samo 4% te stvari rade muškarci. Ali ipak 80% građana Srbije smatra da je za ženu najvažnije da bude majka. A kada postanu majke, ova država ponizi te žene. Između 20 i 40 žena biva ubijeno u porodičnom nasilju godišnje. 2019. godine ubijeno je 28 žena. U većini slučajeva zakazale su institucije sistema“.

Dakle, naša borba ne sme da se svede na kritiku aktuelnog režima i opsesiju njegovim nosiocem. Oni su tek simptomi bolesti. Borba za bolje i pravednije društvo mora da bude sveobuhvatna, a ključni deo jeste položaj žena i njihova ravnopravnost.

Mi Čuvari i čuvarke vatre smo pre dve godine današnji dan obeležili tako što smo korigovali  naš naziv. Na  fb-stranici, grupi, kao tviter nalogu, stari isključivo u muškom rodu, zamenili smo novim rodno osetljivim. Takođe i na transparentu prelepili smo stari naziv novim – Čuvari/ke vatre

Svi smo se promenili. Mi nešto stariji uključivši se u borbu, ušli smo u interakciju sa mlađim saborcima. I prosto, za nešto o čemu nismo ni razmišljali, i što je spadalo u „manje važno“, što-će-se-rešavati-kada-za-to-dođe-vreme, prihvatili.
Borba mora da bude sveobuhvatna i dosledna

Srećan vam Osmi mart

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s