„Bujošević i Stefanović nastavljači Komrakova i Milanovića“

Večeras je na Trgu Nikole Pašića održan protest pod nazivom „Za novi RTS“. Skupu se sa Platoa pridružio i protest Građanskog otpora

Danas je istekao rok koji su predstavnici akademske zajednice, okupljeni u Akademsku akciju, postavili kompletnom rukovodstvu Radio-televizije Srbije (RTS), od koga su zatražene ostavke

Fotografije sa protesta

Okupljenima se prvi obratio profesor Slobodan Prvanović i naglasio da je vlast pretvorila RTS u „partijsku televiziju“ i pozvao zaposlene da se suprotstave rukvodstvu te medijske kuće, jer kako je dodao „ne rade profesionalno već protiv naroda“. Podsetio da je zajedno sa članovima akademske zajednice već tražio da RTS radi profesionalno i da njegovo rukovodstvo podnese ostavke, ali da su se oni „oglušili o te zahteve“, tako da će im nakon protesta odneti Zakon o javnom servisu.

Profesorka Irina Subotić je rekla da program RTS-a mora da bude za sve a ne za jednu klasu – Program RTS-a diktira se sa jednog moćnog mesta“, napomenula je ona, dodajući da je stvarnost daleko od onoga što se na informativnim programima RTS-a prikazuje. „Mi ne želimo da pravimo program RTS-a, već da ta medijskla kuća bude u boljim rukama“, rekla je gospođa Subotić

Novinarka Gordana Suša istakla je da ova vlast porobljava medije, tako da se od jutra do povečerja gleda predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Novinari RTS-a su se pozicionirali kao ona tri majmunčića koji su rukama prekrili oči, uši i usta i lični su privezak predsednika“, rekla je Suša.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozvao je zaposlene u RTS-u da se oslobode stega i spasu svoju ljudsku i profesionalnu čast.

On je rekao da informativni program RTS-a prikazuje opsene i laži, predstavlja hvalospev vođi i da je dezinformativni pamflet vlasti.

„RTS širi partijsku propagandu i krši zakon, jer im je dužnost da građane istinito informišu“, kazao je Bodrožić.

Snimak dela protest na Trgu Nikole Pašića

Novinar Rade Radovanović je rekao da su „Bujošević i Stefanović najbolji nastavljači Komrakova i Milanovića“, kao i da su „malo plaćeni koliko puno rade za ‘gospodara’ i izbegavaju svaku činjenicu“.

„Uvek se zalažem da svako ima pošteno suđenje kad za to dođe vreme“, rekao je Radovanović.

Proferosor Vladan Čokić je rekao da je RTS „stub režima i služi u partijske svrhe“ i da se građani u protestu bore „protiv unutrašnje okupacije“.

Podsećamo da je u januaru predat zahtev za promenu uređivačke politike RTS-a, koji je do sada potpisalo 2.000 profesora i profesorki. Traži se da javni servis „prestane da obmanjuje i dezavujiše javnost“, poštuje zakon i izveštava o svim aferama koje potresaju državu. Između ostalog, zahteva se da RTS na svom prvom programu, u udarnom terminu, emituje emisiju koja će na objektivan način razmatrati sve afere: Krušik, Jovanjica, Beograd na vodi, Savamala, Doljevac, tetka iz Kanade, plagirani doktorati, falsifikovane diplome, ekološke katastrofe, pa i one o ‘Đilasovim milionima’ i sve druge koje se vezuju za vlast i opoziciju