U subotu protest „Za novi RTS“

U subotu 29. februara ističe rok koji su predstavnici akademske zajednice, okupljeni u Akademsku akciju, postavili kompletnom rukovodstvu Radio-televizije Srbije (RTS), od koga traže ostavke. Zato, kako su i najavili, izlaze na ulicu. Protest pod nazivom „Za novi RTS“ je zakazan upravo u subotu, u 18 časova na Trgu Nikole Pašića.

Podsećamo da je u januaru predat zahtev za promenu uređivačke politike RTS-a, koji je do sada potpisalo 2.000 profesora i profesorki. Traži se da javni servis „prestane da obmanjuje i dezavujiše javnost“, poštuje zakon i izveštava o svim aferama koje potresaju državu. Između ostalog, zahteva se da RTS na svom prvom programu, u udarnom terminu, emituje emisiju koja će na objektivan način razmatrati sve afere: Krušik, Jovanjica, Beograd na vodi, Savamala, Doljevac, tetka iz Kanade, plagirani doktorati, falsifikovane diplome, ekološke katastrofe, pa i one o ‘Đilasovim milionima’ i sve druge koje se vezuju za vlast i opoziciju.

„Direktor i urednici RTS-a moraće da objasne zašto nas obaveštavaju o požarima u Australiji, a ćutali su o požaru u kući mog kolege Jovanovića, ili o uzbinjivaču iz ‘Krušika’, a obaveštavali nas o Snoudenu i Asanžu“, zapitao se na jednom od protesta prošle godine predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Urednik internet portala RTS-a Zoran Stanojević, pravdao se u Insajder debati po pitanju neizveštavanja o aferama, izjavivši kako njegova medijska kuća u mnogim stvarima mora da prati rad institucija. Na pitanje novinarke zašto RTS nije više izveštavala o aferi Krušik i ispitala sva javno objavljena dokumenta, Stanojević je odgovorio da „ta stvar nije nepoznata javnosti da bi je RTS objavio, neko je već objavio, dakle o tome treba da se izjasne sada neke druge institucije”. Sa druge strane u informativnom programu RTS-a nisu imali problem da dozvole da se u vestima čitaju tvitovi Dragana J. Vučićevića  i neproverene informacije iz Informera uz  uvredljiv rečnik, o predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu, bez kontaktiranja druge strane.  

RTS je praktično postao fan page lidera naprednjaka Aleksandra Vučića. On sam prema monitoringu organizacije CRTA zauzima trećinu vremena u prajmtajmu; Televizija koja njegovu neprekidnu funkcionersku kampanju prenosi kao da je rijaliti šou. Nekada debatne emisije postale su dnevna soba Dikatatora, u kojoj sam sebi, uz voditeljku svedenu na sluškinju, postavlja pitanja, na koja, gle čuda, uvek ima munjevit i iscrpan odgovor.

RTS, taj javni servis, koji je spao na propagandni žurnal aktuelnog režima, paralelni je svet u kojem naš standard nezadrživo raste, gde se strani investirori utrkuju ko će više para da nam donese; Tamo gde je naša zemlja cenjeni i ravnopravni partner u međunarodnim odnosima. Informativni program RTS je hronika događaja iz „zlatnog doba“. Prema monitoringu organizacije CRTA 80 % sadržaja posvećeno političkim akterima vladajuće koalicije i oni su pozitivno predstavljeni. Partije koje su proglasile bojkot zauzimaju 14 % ukupno vremena. Najčešće neutralno ili negativno predstavljene.

Inicijator zahteva i prvi na listi potpisnika apela akademske zajednice za promenu uređivačke politike RTS Slobodan Prvanović, poručio je u otvorenom pismu generalnom direktoru te medijske kuće Draganu Bujoševiću da ga „gradjani podsećaju da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti“, kao i da je „razlog postojanja medija – javni interes, a ne lični interes, Vaš i Aleksandra Vučića“.

Čuvari i čuvarke pred protest ispred RTS-a u februaru 2018. godine

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s