Више од штрајка

Преносимо Коментар са Фејсбука једног нашег активисте

Поштари су играли своју утакмицу у коју смо ми учитавали све што желимо, или што нисмо у стању. Тим обичним радницима, који су се самоорганизовали, мимо синдиката, на леђа смо набацили превелики терет наших очекивања. Заправо, оно главно што нисмо били у стању да урадимо до сада, да се побунимо, они су

Радници Поште су, ако их замислимо као неки фудбалски клуб, одиграли нерешено. Друштвене мреже одиграле улогу стадиона, испуњене присталицама опозиције и разних противника режима који су здушно навијали за поштаре, јер им њихова победа одговара. И као пред сваку важну утакмицу навијачи као вечита деца подигли су своја очекивања у небеса. Очекивало се до пет комада у противниковој мрежи. Сада, пошто је одсвиран крај, чују се само звиждуци и добацивања тих љубитеља политике. Они ће надурени својим кућама, а иза њих ће на трибинама остати хрпе семенки, опушака и разбацане старе новине за седење.

Поштари су играли своју утакмицу у коју смо ми учитавали све што желимо, или што нисмо у стању. Тим обичним радницима, који су се самоорганизовали, мимо синдиката, на леђа смо набацили превелики терет наших очекивања. Заправо, оно главно што нисмо били у стању да урадимо до сада, да се побунимо, они су. Од нас су, изузев два малобројна скупа подршке у Новом Саду, добили безброј лајкова заузврат. Друштвене мреже, односно наше учешће на њима је само створило привид да смо нешто учинили за њих. Отуда ваљда и осећај да су нас изневерили.

Поштари неће оборити овај режим или донети промену система, уз нашу ватрену подршку из топлих домова; Неће ни неколико хиљада људи који се у Београду окупља сваке суботе; Ни десет до петнаест активиста који јурцају са краја на крај града бранећи људе од деложација.

То ћемо морати сви заједно. Уз много више посвећености, храбрости и солидарности. Па када пребацујете радницима поште на томе што „нису ишли до краја“ или како су протестне шетње „смор и расипање енергије“, запитајте се да ли сте ви спремни да у свом предузећу поведете штрајк или на улицама свог града започнете протест?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s