Заједно или никако

Саопштење Чуварa/ки ватре поводом састанка власти и опозиције

Јуче је на Факултету политичких наука, у организацији Фонда за отворено друштво, одржана, како се наводи, „панел дискусија“ на којој су Цесид и Црта представили изборне смернице. Организатор је навео да је позвао Небојшу Стефановића, Владимира Ђукановића, Владимира Орлића и Владанку Маловић из Српске напредне странке, затим представнике Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и Маринику Тепић, Зорана Лутовца из Демократске странке, Мирослава Алексића из Народне странке, Александра Ивановића из Социјалдемократске странке, Ариса Мовсесијана из Нове странке и Небојшу Зеленовића из Заједно за Србију.Такође су позвани Кенан Хајдаревић из Либерално-демократске партије, Петар Милетић из Покрета слободних грађана, Бранимир Јовановић и Јасмина Каранац из Социјадемократске партије Србије, Томислав Жигманов из Демократског савеза Хрвата у Војводини, Стефан Аксовић из Двери, Ахмедин Шкријељ и Мирза Хајдиновић из СДА.

Са ФПН су позвани Драган Симић, Дејан Миленковић, Милан Јовановић, Душан Спасојевић, Ђорђе Павићевић, Душан Павловић и Иван Станојевић, представница Транспарентности Србије Злата Ђорђевић, Бојан Клачар и Емилија Орестијевић из Цесида, представница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, представник Црте Павле Димитријевић, Владимир Ђурић из Института за упоредно право, као и Виолета Беширевић и Срђан Мајсторовић.

Угледна институција, филантропска фондација, респектабилни предавачи и учесници али у свему овоме нешто мањка – јавност. Наиме, организатор је инсистирао да се ништа са овог састанка не износи у јавност па смо тако, ево 30 сати касније, ускраћени за било какву званичну информацију. Намеће се питање, чему оволика тајновитост? Једино што смо могли чути од опозиционих учесника јесу флоскуле типа „нећемо издати Споразум са народом“ или „иза нас стоји 200 хиљада потписа“. То није ни изблиза довољно да умири конфузију која је настала у нашој петомилионској породици. То није у духу демократије за коју се начелно залажемо и то, на концу, није фер, нити другарски, према саборцима који су до сада препешачили раздаљину до месеца захтевајући само исконску правду. Ми, људи који искрено покушавамо да у ово мрачно доба сачувамо ватру правде, слободе и једнакости од тог јучерашњег конспиративног скупа осећамо дубоку узнемиреност и потребу да реагујемо. Наше тродеценијско искуство у борби за боље друштво нас учи да је пораз неминован уколико се одлучивање из општег консензуса сведе на тајне договоре неколицине особа, ако се на преговоре не шаљу транспарентно изабране делегације и поготово ако се резултати договора до танчина не презентују свим саборцима, без икакве разлике. Јучерашња „панел дискусија“ погазила је све ове (не)писане постулате и представља огроман корак уназад. Парадоксално звучи али дочекали смо да имамо диктатуру у борби против диктатуре а то је заправо оно против чега се, на првом месту и боримо. Историја нас учи да одлучивање иза затворених врата никада никоме ништа није добро донело и од опозиционих учесника састанка захтевамо:

1. Да моментално прекину све недоумице тако што ће у јавност пустити видео снимак читавог трочасовног скупа. Уколико такав снимак не постоји онда нам морају испричати све о чему се разговарало, до најситније појединости.

2. Да све следеће састанке, преговоре и договоре најаве на протестима #1од5милиона и/или преко свих доступних канала комуникације.

3. Да се сви будући разговори обавезно преносе уживо, макар и на фејсбук страницама наших организација. У супротном се све ове активности имају сматрати неважећим а прекршиоци договора ће заступати искључиво сами себе.

Живо се, као да су јуче били, сећамо догађања из (пост)петооктобарске ере и морамо добро пазити да нам се не понове грешке из тог периода. Непријатељ је веома јак и покуцаће, без разлике, на сва врата па макар она била и на ФПН-у. Нико се не може сакрити и никога неће прескочити. Наш одговор мора бити заједништво, али искрено, неупитно и недвосмислено, јер само тако се можемо супротставити, одолети и победити.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s