1991. још увек траје у хотелу „Бристол“

Закључак са данашње конференције је да су станари апсолутно незадовољни препорукама господина Пашалића и да ће њихов правни тим под хитно реаговати и да ће се обратити и европском заштитнику грађана. Добра вест је да су „бристолци“ одустали од најављеног штрајка глађу а да ће одлуке о евентуалним протестним активностима донети одмах пошто се изјасни њихов правни тим. Незванично, то ће се догодити већ почетком следеће седмице

Данас је у хотелу Бристол одржана конференција за медије коју су сазвали станари. Повод за ванредно обраћање јавности су препоруке за решавање њиховог стамбеног статуса које је сачинио заштитник грађана Зоран Пашалић.

Подсећамо да су станари тог хотела војна лица која су, на почетку рата на тлу бивше СФРЈ, прекомандована у Србију и ту смештена „привремено“. Некретнине које су за собом оставили у некада братским републикама, као и уплаћивање у војни стамбени фонд, биле су им гаранције да ће врло брзо добити нове домове у држави за коју су своје животе дали као залог.

Међутим, 28 година касније они и даље живе ту проклету 1991. годину, а све власти су их редом игнорисале. И тако би они вероватно остали заборављени у том аветињском здању да се нису нашли на путу утопијског пројекта Београд на води. Од тада њихова голгота прелази на виши ниво: прво су им из Војног министарства искључили лифт, потом струју, воду, однели су им противпожарне апарате и на концу им је неко, протекле седмице, изазвао поплаву, тако што је на спрату изнад, у запечаћеном и некориштеном стану, пресекао цев за воду а одводне цеви запушио најлон кесама..
Истовремено, док су вршене те опструкције и подметања власт их је замајавала којекаквим (полу)тајним преговорима и разговорима. Само у протеклих 12 месеци станарима су помоћ обећавали Александар Вулин, Синиша Мали, Александар Вучић и на крају Зоран Пашалић. И сви су само „куповали време“ без иједног конкретног корака напред.
Извештај омбдусмана је чак, по општој оцени, корак уназад..

У том опсежном извештају се нигде не спомиње трајно решење стамбеног питања већ им се поново нуде неки привремени смештаји.

„Заштитник грађана уместо да штити грађане он штити институције од тих истих грађана“ – сликовито је сажео тај документ Драган Стојановић, један од станара.

Закључак са данашње конференције је да су станари апсолутно незадовољни препорукама господина Пашалића и да ће њихов правни тим под хитно реаговати и да ће се обратити и европском заштитнику грађана. Добра вест је да су „бристолци“ одустали од најављеног штрајка глађу а да ће одлуке о евентуалним протестним активностима донети одмах пошто се изјасни њихов правни тим. Незванично, то ће се догодити већ почетком следеће седмице.

Вреди додати да је заштитник грађана отказао учешће у данашњој конференцији зато што се налази у Лесковцу на прослави, замислите кад и то постоји, „Светског дана омбудсмана“.

Настављамо да пратимо судбину „бристолаца“ и извештаваћемо вас о свему.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s