Солидарност се не изнуђује

Ми осуђујемо инцидент који се одиграо на београдским улицама у вечери 19. јануара. Понашање његових актера не доприноси изградњи бољег друштва. Залажемо се за друштво у коме ће они који су се на било који начин огрешили о закон, наћи иза решетака, а не „осуђени“ на насловницама режимских таблоида или изложени галами са било чијег мегафона. Уместо општих места о крађи и богаћењу, корисније је доказе за то систематизовати и предати тужилаштву

Здружена акција Кров над главом, у оквиру које делују и Чувари ватре, синоћ је издала саопштење у коме се солидарише са организацијом Маркс 21. То је урађено без нашег увида у садржај текста, као и без наше сагласности.
Повод за саопштење је било писање разних медија, као и изјаве политичара, о организацији Маркс 21 у вези са инцидентом који се догодио 19. јануара, после протеста „1 од 5 милиона“. Подсећамо да су тада активисти те организације имали вербални дуел са Драганом Ђиласом.

Ми смо као Чувари ватре у борби против извршитеља од лета 2017. године. У септембру исте године смо се придружили Здруженој акцији. Удружили смо потребу за правдом, своје снаге и ентузијазам. Раме уз раме, уз остале организације и појединце, са тим младим људима из Маркса 21, стали смо у одбрану оних против којих је се нашла држава, а којима је друштво окренуло леђа. Наша заједничка борба била је успешна. Ако ће некоме статистика деловати неуверљиво, у мору неправде у коме се просто давимо, нека замисли 150 породица које и даље живе у свом дому. И заиста, као неко ко може да посведочи из прве руке, активисти организације Маркс 21 нису никакво новостворено ad hoc фантомско удружење, нити било чији плаћеници, већ наши саборци.

Нашли су се тако, ових дана у фокусу јавности, односно у правој арени дневне политике као рвачи у блату. У шта се нажалост претворио наш јавни дискурс. Изложени су клеветама, ниским ударцима, омаловажавању и неразумавању. Међутим, битно је нагласити да су у ту арену ушли добровољно оне вечери 19. јануара, када су на улици најпре погрдно добацивали Драгану Ђиласу, и упустили се у уличну свађу са њим. Он је са своје стране крајње непримерено узвратио псовкама. Овај жалосни инцидент је био поразан сам по себи, пре свега јер обе стране претендују да представљају алтернативу актуелном режиму. Међутим, није се на томе зауставило. Маркс 21 је објавио снимак дела инцидента у таблоидном маниру, великим словима истакнувши псовке на њихов рачун. Такав садржај је убрзо инструментализован од стране режимске пропаганде. Ти млади људи су од субјекта политике, постали објект у бесконачном препуцавању између делова нашег подељеног друштва.

Ми осуђујемо инцидент који се одиграо на београдским улицама у вечери 19. јануара. Понашање његових актера не доприноси изградњи бољег друштва. Залажемо се за друштво у коме ће они који су се на било који начин огрешили о закон, наћи иза решетака, а не „осуђени“ на насловницама режимских таблоида или изложени галами са било чијег мегафона. Уместо општих места о крађи и богаћењу, корисније је доказе за то систематизовати и предати тужилаштву.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s