Фестивал демократије и грађанског самоорганизовања

Јасни и достижни захтеви, добра организација, висок морал, самопоуздање и култура учесника и учесница, учинили су од овог догађаја праву светковину грађанског самоорганизовања. Наредни корак, уколико се власт оглуши о захтеве биће блокада Славије

У београдском насељу Степа Степановић, одржан је протест његових житеља. Шарена и весела поворка прошетала се насељем, а оближњу раскрсницу у знак упозорења блокирали су на петнаест минута.
Јасни и достижни захтеви, добра организација, висок морал, самопоуздање и култура учесника и учесница, учинили су од овог догађаја праву светковину грађанског самоорганизовања. Наредни корак, уколико се власт оглуши о захтеве биће блокада Славије.

На скупу је затражено:

  1. Да надлежни донесу привремену одлуку о заустављању свих активности у вези са изградњом споменуте групе црквених објеката, све док се не изнађе решење.
  2. Да се јавна парцела у власништву државе, узурпиране од стране приватног обезбеђења, врати у првобитно стање и да се униформисана непозната лица, која узнемиравају станаре, неодложно повуку из насеља.
  3. Да се организује састанак између станара насеља Степа Степановић и представника власти, како би се у што краћем року дефинисли правци деловања, који би водили разрешењу настале ситуације.
  4. Да се испоштују одлуке Радне групе из 2014. године, о потреби изјашњавања грађана поводом промене пројекта насеља.

Подсећамо да већ четири године траје протест његових житеља. Наиме, држава која је декларативно одвојена од Цркве, мимо плана и обећања Грађевинске дирекције Србије, земљиште намењено за изградњу школе, вртића и дома здравља, поклонила је управо Патријаршији за изградњу цркве, односно „духовне касарне“, како је нагласио патријарх Иринеј. Црква је отишла и корак даље, и ангажовала некакву униформисану параполицију да обезбеђује отету, и жицом већ ограђену парцелу.

Разлоге протеста и блокаде саобраћаја, као и хронологију дешавања можете прочитати на https://goo.gl/cijC6o

Предлажемо вам да погледате и нашу фото-галерију на фб-страници

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s