Весић Горан – колумниста

Према овоме што је дневни лист Политика објавио данас, можемо да закључимо да је жаока аутентичне борбе за права радника продрла дубоко у гангренозно ткиво овог режима. Први мај се вратио из шумарака и са ливада, са разуларених уранака, право на градске тргове.

Политика је данас на својим страницама објавила текст извесног Весић Горана, у рубрици Београдске приче. Уз име аутора, односно испод чланка, није дописана никаква функција или звање, па можемо да претпоставимо да се ради о неком млађаном сараднику „Најстаријег листа на Балкану“. Додуше, претенциозно постављен портрет у техници цртежа, требало би да укаже да је то ипак неко важан. Изгледом смо посумњали да се ради о градском менаџеру Београда. Али, оставимо сада све те дилеме по страни, и прочитајмо шта је, између осталог, написано:

„Ипак, министар Ђорђевић је нападнут и вређан на првомајском синдикалном скупу. Нису то учинили радници и њихови синдикални представници који су га позвали, већ група анархиста и нерадника окупљених у неколико маргиналних група звучних имена као што су „Леви самит Србије”, СКОЈ, „Маркс 21”, „Марксистичка организација Црвени”, „Не давимо Београд” и „Чувари ватре”. Они су дошли на раднички скуп да изазову нереде и хаос. Најгласнији међу њима био је извесни учитељ из Земуна, познат по томе да је на Теразијама на дан инаугурације председника Вучића провоцирао и вређао грађане који су дошли да поздраве председника за кога су гласали. Сада је вређао министра, представнике синдиката, али и новинаре.“

Дакле, на овом узорку можемо да закључимо да нема реченице која није лаж!

Све наше сумње које су нас мориле до малопре су распршене. Наравно да се по стилу изражавања ради о градском менаџеру и члану главног одбора СНС (као и свих одбора милион странака пре). Некада су ступце Политике испуњавали текстови новинарских величина попут Предрага Милојевића, Гојка Бановића, Зуке Џумхура, Мила Радојчића… као каквке добре лекције из журналистике. Данас, на истом месту, Горан Весић има колумну, којом на најсликовитији начин, као неки недостојни наследник или узурпатор, представља  сав суноврат наше политике, етике, културе, као и друштва у целини. Уосталом, није ли Цеца ушла и у ђачке уџбенике?

Кренимо онда редом.:

– Министар Ђорђевић није „нападнут и вређан“, сем ако се питања на тему самоубиства радника Гоше, или отказа трудницама, за које је овај надлежан, не сматрају нападом и изазивањем „нереда и хаоса“

– Људи који чине организације које је побројао аутор текста, нису нерадници, већ људи који у потпуности деле судбину овог друштва. Структура чланова је разнолика, а међу нама има и дословно физичких радника. Крваво зарађујемо своје парче хлеба!

– „Извесни учитељ из Земуна“, односно Марко Радосављевић јесте био један од присутних који су постављали питања министру Ђорђевићу. Међутим, он је познат по томе што је противправно лишен слободе и злостављан од групе цивила, на дан инаугурације такозваног председника. У присуству полицајаца, како оних униформисаних, тако и у цивилу. Разлог је био то што је користио пиштаљку испред Скупштине. Језиве фотографије тог догађаја, који је до данас нерасветљен, обишле су свет.

Такође, Чувари и чуварке ватре поседују интегрални снимак догађаја на Теразијама, на коме се јасно може видети и чути да „Извесни учитељ из Земуна“ није изговорио ни једну једину псовку или увреду. Према овоме што је дневни лист Политика објавио данас, можемо да закључимо да је жаока аутентичне борбе за права радника продрла дубоко у гангренозно ткиво овог режима. Први мај се вратио из шумарака и са ливада, са разуларених уранака, право на градске тргове. И што рече наш члан Игор, иначе радник, пре неки дан за Дојче веле: „Ми опет немамо ништа. Ни осмосатно радно време, ни социјалну ни здравствену заштиту. Све смо изгубили. Није то ишло преко ноћи.“ И управо је то оно што је уплашило Весића и оне који су га испоставили; Пред њима су сада они које су дубоко потценили, и који више немају шта да изгубе. Борба ће зато бити жестока и бескомпромисна. Никакве лажи и клевете, на рачун већ оклеветаних, неће успети да прикрију сву несрећу у којој се налазе људи овог већ разореног друштва.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s