100. дан Протеста против диктатуре

Весталке нашег пламена побуне
фото: Никола Кузмановић

Данас се навршава 100 дана од избијања ове наше побуне. Април месец је био права експлозија енергије младих људи, за које су нам говорили да су заувек изгубљени у бесконачности друштвених мрежа, као и конформизму данашњег начина живота. Убрзо је Протест прерастао у свеграђански. И не улазећи, овом приликом, у све његове добре или лоше тренутке, он се углавном догодио. И променио је све нас, и најзад смо видели да ствари, уколико желимо, можемо да узмемо у своје руке. Дакле, чудо се догодило. Ослободили смо се. За почетак као појединци, а затим и као све те фракције и групе које су произашле из те велике реке људи које су наступале нашим градовима.
Једна скупина људи, неформално окупљена око идеје да свакодневна окупљања треба наставити сваки дан, прозвала је себе чуварима ватре. Од 7. маја, па до данас, одржавају тај пламен побуне. И, ето, вечерас је јубиларни стоти дан Протеста против диктатуре. Уз то, хеј, дели нас само осам дана од рекорда у дужини протеста у нашој земљи. Рекорд припада Студентском протесту из 1996. са 117 дана.
Прославићемо овај наш јубилеј радно. У 18 часова, испред здања Скупштине. Међутим, сплетом историјских околности, на данашњи дан ће се догодити још најмање два окупљања. Она су везана за догађај из 1995. у околини Сребренице. Уз сво дужно поштовање према жртвама рата, ми чувари ватре ћемо пре свега протестовати против ауторитарног режима Александра Вучића. Дакле, на све друге манифестације или окупљања, људи ће ићи пре свега у своје име. Том приликом, било би коректно, а и такав је наш договор, да се уклоне сва наша обележја и не носе транспаренти.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s